EN KONGELIG PRESANG

Mellom lag på lag med luftig butterdeig, gjemt mellom mandelkrem, smørkrem og eplekompott ligger en liten hemmelighet. En presang til den som får akkurat det rette kakestykket: en liten porselensfigur som gjør at du kan kreve kronen og smykke deg med tittelen konge eller dronning for en dag. Vi snakker så klart om den kongelige kaken: Galette de Rois, som tradisjonelt serveres tolv dager etter jul.  

For Hélène, vår franske konditor, er det liten tvil om at hun setter tradisjonen høyt: “Jeg elsker, elsker denne kaken! Og jeg elsker å komme sammen med venner og familie for å spise den. Siden jeg var liten har vi feiret denne dagen, og da fikk jeg alltid kakestykket med figuren inni, en mamma - du vet!” Det er lett å se for seg at jakten på figuren og muligheten til å sjefe andre rundt kan skape rivalisering hos barna, men ikke alle hadde en så grei mamma som Hélène. “Tradisjonelt så skulle det minste barnet sitte under bordet og si navnet på den neste som skulle få et stykke kake. Så var man helt sikker på at ingen ble favorisert. Den som vinner velger sin konge/dronning, som må betale for den neste kaken!”

Selv om Hélène har blitt eldre, synes hun ikke det er mindre morsomt med figurer, men tilnærmingen er nok litt mer faglig enn da hun var liten. “Når jeg er i Frankrike på denne tiden, gjør jeg et “Galette-maraton”. Da smaker jeg på mange forskjellig galetter fra konditorier, bakerier og supermarkeder og sammenlikner smak, tekstur og pris. Noen steder har de lagt litt ekstra penger i en nydelig figur. Det er jo alltid et pluss, når figuren er vakker OG det er meg som finner den!” 

Enten du vil være med å feire den franske tradisjonen, eller ganske enkelt lar deg friste av denne deilige kaken, så selges den i våre utsalg fra 5. - 8. januar. Vi selger to varianter, en stor med innbakt porselensfigur og krone og en liten porsjonskake uten krone og figur. Kaken smaker deilig som den er, men er aller best når den er varm. Sett den gjerne i ovnen når du kommer hjem, på 180 grader i ca. 15 minutt. 

Foto: Simen Eidhammer Rognan