Barn er morsomme. De har en nyfikenhet på livet og ser ingen begrensninger i den verden de har blitt en del av. Alt er mulig og når de får høre fra de som har levd en stund at verden kanskje er skrudd sammen på en annen måte enn man ved første øyekast skulle tro, kommer ofte spørsmålet: Hvorfor det?
I dette enkle spørsmålet ligger kimen til å forstå og å lære.
Og nå skal vi se litt på hvorfor wienerbrød ser ut som det gjør og hvorfor det smaker slik som det gjør.
Har du noen gang tenkt på at wienerbrød og boller er ganske like med tanke på ingrediensene de inneholder og allikevel er de så forskjellig, hvorfor det?
Svaret ligger i hvordan vi behandler de ingrediensene vi bruker. I wienerdeigen blander vi ikke inn smøret i selve deigen, men lager deigen først og så kjevler vi inn smøret etter at deigen er ferdig. Vi kaller dette på fagspråket å laminere deigen, akkurat som du har et laminert tregulv der treverket er lagt lagvis i motsetning til et heltregulv som er massivt, er deig og smør lagt lagvis for å gi bakverket helt spesielle egenskaper.
I en fransk wienerdeig er det 12 lag med smør og deig. Resultatet kjenner vi. Et luftig sprøtt bakverk som deler seg i mange tynne flak når vi spiser det. Smørsmaken forfører ganen sammen med kombinasjonen av det sprø og det myke.
Mange tror at det er fettet i smøret som lager denne konsistensen men så enkelt er det ikke. Vann har også en sentral rolle i denne prosessen, for det er faktisk vannet som smøret inneholder som lager magien. Når vi har hevet bakverket ved hjelp av gjæren setter vi det i ovnen og når temperaturen øker vil vannet i smøret fordampe å skyve disse lagene fra hverandre og vi får den klassiske strukturen til et wienerbrød. Fettet i smøret bidrar i sin tur til å gjøre produktet sprøtt når stekingen nærmer seg slutten. Da får fettet en høyere temperatur enn vannet og vannet fordamper bort. Det blir litt som å fritere deigen i de ytterste lagene i wienerbrødet.
Å lage en wienerdeig er en fasinerende prosess som krever nøyaktighet og omsorg for at man skal lykkes. Det er tidkrevende, da det er mange arbeidsoperasjoner som må gjøres med innlevelse for å lykkes. Men resultatet kan ikke etterlignes og ingenting er som en god kopp kaffe sammen med en croissant til frokost. Kanskje ikke det sunneste du spiser men så som barn kan vi kjenne gleden av og smake dette kanskje litt underlige bakverket som bakeren med sitt håndverk nærmest har tryllet frem av mel, melk, sukker, salt, litt gjær og en veldig god porsjon ekte meierismør.