BRØDHJERTET FORTSETTER Å SLÅ

I mars 2020 ble alt snudd på hodet, også hos Åpent Bakeri. Permitteringer og usikkerhet preget oss alle. Men noen ganger kreves det en krise for å skape noe nytt. Og ikke minst for å sette pris på, og gjenoppdage, det som er essensen i hva vi driver med. 

STARTEN PÅ DUGNADEN

Få dager etter nedstengingen av Oslo samlet vi ledelsen til det første krisemøtet her i Sagveien. Kroppsspråket til samtlige i rommet bar preg av dyp bekymring, for arbeidsplasser og for helse. Men så skjedde det noe, Øyvind Lofthus reiste seg for å snakke. Ordene hans skulle vise seg å bety alt for vår motivasjon det kommende året. “Uansett hva som skjer, så skal brødhjertet alltid dunke og slå”, sa han. Og med det startet vår dugnad for å holde hjulene i gang. 

Solen skinner utenfor, og det er over et år siden Øyvind’s avgjørende ord under krisemøtet. Emmanuel (Manu) og André sitter rundt et bord inne i Sagveien. Stemningen er lettbeint og positiv nå. “De ordene var en boost for oss alle. Han sa det vi trengte for å krumme nakken og gå i gang. Når kriseplanen var å nedskalere til fire brød i produksjonen, gikk vi ut av det konforme, fikk tilbake lekenheten, og dundret på” forteller André. Kort tid etter møtet åpnet vi et eget garasjesalg, Øyvind var tilbake i brødbilen, vi begynte å lage pizzabunner, og André og Manu ble igjen fast inventar i bakeriet. “Ting kan skje hvis man bare vil. Det er en lærdom vi tar med oss fra koronatiden. Vi kunne ikke vente på normalen, men måtte bare få ting ut”. 

LEKEN INNOVASJON

Og når lekenheten kom tilbake til bakeriet, vekket det en gnist i Manu og André. For de to kan hverdagen og det rigide slukke den kreative kraften deres raskt.“Jeg blir mer kreativ av å spille, leke og le. Det er disse dagene som gjør det verdt å komme på jobb, det er her vi henter inspirasjon” forteller Manu. Franskmannen med aksent og den piperøykende Holmestrandsgutten er ofte å se smilende og dypt konsentrert sammen ved en bakebenk. “Hadde jeg eller Manu stått alene i denne tida så hadde det ikke gått slik” fortsetter André. Når de to kommer i prat trylles de gode idéene frem, ofte gjennom 20 sekunders samtaler. “Vi bruker lite tid på å sitte på Instagram og se på de nye trendene. Og vi har faktisk vært mer analoge i koronaens tid” forteller Manu.  

“Man skal leke med maten på en ordentlig måte” sier André og humrer. Resultatet ble mange nye produkter det siste året. Karvebrød, dansk wienerbrød, påskebrød, frukt - og nøttebrød, munngodt og skorpene, for å nevne noen. “Mye blir det ikke noe av, men så er det det magiske øyeblikket når vi skjønner at her er det noe” forteller André. Skorpene som er en form for kavring er resultatet av et behov for flere tørre produkter med lengre holdbarhet i hylla. De ble tilfeldigvis laget med glutenfrie ingredienser, nemlig ris, bokhvete, havre og linfrø. “For oss handlet ikke det om at dette skulle være et glutenfri produkt, men at vi liker råvarene, og ville laget noe godt utav dem” forklarer Manu. 

STYRKET FELLESSKAP

André beskriver veksten av idéer litt som et frø. “Man må hente lys fra et sted. Hvor henter du lyset fra hvis en kreativ idé skal vokse?” sier André filosofisk. Det er ingen tvil om at lyset for disse to kommer fra både lekenheten og kontakten med folk. “Relasjonen til korndyrkerne er et eksempel. De siste årene har vi jobbet med Eirin fra Norsk Urkorn. Det å jobbe med dyktige produsenter med felles verdigrunnlag gir masse inspirasjon i arbeidet vårt. Vi vil jo også jobbe for en positiv utvikling i kornproduksjonen i Norge” forteller Manu. Fellesskapet er essensielt i hverdagen, og når koronaen kom tynget ansvaret på skuldrene. Både med tanke på de ansatte, og leverandørene. “Men man kan reagere på ulike måter, og for oss ble løsningen å reagere med å leke i alvoret og være kreativ. Mentaliteten styrket det kollegiale, vi fikk mer fokus på å jobbe i felleskap og komme oss gjennom dette sammen” forteller André.

Inne i bakeriet fortsetter vi å elte deiger og forme brød. Men noe i oss er endret med denne krisen. Vi er blitt mer bevisste på vår kjærlighet til brødet, og minnet på hvordan det til enhver tid har vært helt grunnleggende for oss mennesker. Og når alt blir snudd på hodet, blir det plutselig mindre farlig å prøve og feile. Det tar vi med oss fremover, og vi håper du vil fortsette å ta deg tid til å komme innom ditt lokale bakeri.