HVORDAN REDDE ET BRØD

Søppelsekker med brød på rekke og rad. Kilosvis med mel, gode smaker, arbeid og kjærlighet på pose. Det ga ikke mening å bare kaste alt dette i søpla. Vite at all den nyttige næringen gikk til spille. 

Fra tørr skorpe til gourmetmat

Noen av søppelsekkene med overskuddsbrød fant sin vei til Cecilie Dawes i Food Studio. Dagens brød ble fryst ned og tatt ut til å lage måltider tuftet på sesongbaserte menyer og lokalmat. “Kvaliteten holder seg utrolig bra når det fryses ferskt. Ofte tar vi brødet ut av fryseren og setter det rett i ovnen, eller bare tiner det. Da spiser vi det helt enkelt med smør. Men vi lager også mye brødpudding. Det er ekstra luksus å lage overskuddsmat med så fint og godt kvalitetsbrød.” forteller Cecilie. Det siste året har Food Studio invitert til overskuddsbord hver måned i Oslo, og nå til avslutningen av Miljøhovedstadsåret dukes det til historiens lengste overskuddsbord. Målet er å vise at maten som kastes kan bli til smakfull gourmetmat. “Veldig mye tradisjonsmat er restemat, vi var jo mye flinkere til å utnytte maten vår før. Restemat er en egen måte å tenke på. Vi må bruke sansene våre, også må vi finne gode restematoppskrifter” oppfordrer hun. 

For god til å kastes

For 7 år siden tok noen kloke hoder i Åpent Bakeri tak i søppelsekkproblemet. Usolgte brød ble levert til veldedige organisasjoner. Og i dag er vi stolte av at bakeriet har redusert svinnet betraktelig. “Vi jobber hele tida for at brødet vårt skal havne i mager og ikke i søpla. I oktober ble sirka 2500 porsjoner redda via appen Too Good To Go” forteller daglig leder Hans Thorne. Og butikkene på Frydenlund og Barcode har siden august vært med i prosjektet Kutt Matsvinn 2020 med Matvett. “Vi har blitt flinkere til å justere opp eller ned bestillinger ut i fra det vi faktisk selger til enhver tid. Det handler om å ha et godt system for loggføring av salg. Det er ikke noe vits å bestille varer kunden ikke vil ha” forteller daglig leder Fanny Coward på Barcode. 

Kjenn deg selv!

I en travel hverdag er det enkelt å gå på autopilot. Bare handle, uten å tenke. La oss sammen bli flinkere til å stoppe opp og ta en sjekk på hva vi egentlig trenger. Mye energi går  inn i å lage et brød, arbeidet til kornbonden, mølleren, bakeren, pakkeren, sjåføren. Også er det jo fornuftig, både for miljøet og lommeboka. Så, hjelp oss å lede arbeidet med å redde brødet fra søppeldynga. Start med å bestille favorittbrødet fra ditt nærmeste utsalgssted et par dager før du trenger det. Da rekker vi å sette deigen i tide og du vet at du får tak i brødet du liker best. Frys ned halvparten av brødet, gjerne i skiver, hvis ikke alt spises med en gang. Lag en deilig restebrødfrokost eller dessert! Målet vårt er å være et helt svinn-fritt bakeri. Gode bakevarer hører tross alt hjemme i magen.

Lag noe digg med restebrødet, oppskrifter finner du på oppskriftsiden vår.

Foto: Cecilie Dawes, Food Studio