De små barnehendene venter et øyeblikk for å sikre at ingen følger med. Raskt snur de og vender på kakestykkene for å prøve å skimte den lille porselensfiguren inne i deigen.
“For oss var det som Santa Lucia. Tanken på å skulle få være konge for kvelden, med den flotte kronen på hodet” forteller Emmanuel Rang med et smil. Det er igjen tida for Galette des rois, den særegne franske kaken som tradisjonelt serveres tolv dager etter jul. Den som får kakestykket med figuren i, skal ta på seg en krone, og får være kongen eller dronningen for dagen. “Siden figurene på 70 - tallet var av plast måtte de snikes inn i kaken etter stekinga, og da var de ikke så godt skjult. Galetten ble delt opp i konditoriet, og når foreldrene våre skulle sette den frem hjemme, la de stykkene slik at den med figuren inni ikke skulle vises så godt. Men for oss barna ble dette en lek, vi ga ikke opp så lett”.
Emmanuel er ikke vår eneste franskmann, konditor Julien Sué vokste opp i Champagne-distriktet i Frankrike. Der var den sprudlende drikken aldri langt unna, ei heller når Galette des Rois sto på menyen. Han minnes den stakkars tanta som knakk tanna midt i den trivelige feiringa. Storfamilien tok hvert år med seg hver sin Galette og spiste kaken seremonielt sammen hos besteforeldrene 6.januar. “Vi samlet på figurene da vi var små. Det var skikkelig stas å få porselensfigur og krone” forteller Julien, som i disse dager er i gang med å lage den franske tradisjonskaken inne i konditoriet.
“Skal du bli konditor i Frankrike er Galette des Rois en av de kakene man må lære seg, det er en klassiker” forteller Julien videre, som selv var lærling i Strasbourg. For tre dager siden startet han og Hedda prosessen med å lage smørdeigen til kaken. “Deigen må nemlig hvile mellom hver gang den kjevles. Men til gjengjeld lager vi en del samtidig, ca 100 galettes skal vi lage i dag”. Julien har laget skiver av deig, og fyller den med mandelkrem, eplekompott og rom. En porselensfigur trykkes forsiktig inn i fyllet. “Jeg har full kunstnerisk frihet på denne biten” forteller Julien i det han legger det øverste laget med smørdeig som lokk, og skjærer et mønster sirlig inn i deigen.
Den bærer sitt navn godt synes vi, en vakker og helt klart majestetisk kake. Så enten du vil feire den franske tradisjonen eller helt enkelt lar deg friste av denne deilige kaken i en forlenget feiring av nyåret, skal du vite at den vi selges i våre utsalg fra 3.- 12.januar. For å sikre deg en Galette des rois kan du gjerne forhåndsbestille den, men da tre dager i forveien, så Julien og Hedda får laget deigen i tide.
Kaken smaker deilig som den er, men er aller best når den er varm.S ett den gjerne i ovnen når du kommer hjem, på 180 grader i ca 15 minutt.